Jak rozgrzać organizm- dieta idealna na jesień

Read Time:1 Minute, 56 Second

Jesień to okres, kiedy częściej pojawiają się infekcje wirusowe, zachorowania na grypę. Ponadto to czas, kiedy zwiększa się podatność na depresje, stany lękowe. Wszystko to z braku słońca. Więc jeśli tylko pojawiają się słoneczne dni warto z nich korzystać i spacerować.  Jesienią również słabo zbilansowana dieta, brak ruchu osłabiają odporność i powodują zwiększoną podatność na zachorowania.

Jaka powinna wyglądać jesienna dieta?

Oprócz aktywności fizycznej, wysypiania się, unikania stresu również dieta ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby można było cieszyć się zdrowiem należy dobrze się odżywiać. Dieta jesienna powinna być dobrze zbilansowana i rozgrzewająca. Dobrze, aby dostarczała umiarkowaną liczbę kalorii co pozwoli uniknąć przybrania na wadze.

 

Aby budować odporność warto do diety wprowadzić:

  • Produkty bogate w witaminę C. Dużą jej ilość zawierają warzywa-szczególnie jesienią polecana papryka, kapusta, brukselka, kalafior. Również owoce, bo bogate źródło witamin. Dużą jej ilość zawierają cytrusy (tą mają jednak wg niektórych źródeł działanie wychładzające). Witaminę C zawierają dostępne jesienią śliwki, winogron, jabłka. Owoce dobrze jest włączyć do codziennej diety w rozsądnych ilościach, gdyż pomimo sporej zawartości witamin zawierają również cukier.
  • Produkty zawierające kwasy omega 3. Mogą to być orzechy włoskie, oleje, takie jak rzepakowy i lniany, tłuste morskie ryby, siemię lniane.
  • Produkty zawierające witamina A oraz beta karoten – nabiał np. masło, mięso, warzywa.
  • Produkty zawierające witaminę E – są to oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, migdały, orzechy laskowe, kiełki.
  • Suplementację witaminy D – po uprzednim wykonaniu badania na poziom witaminy D i zaakceptowania suplementacji przez lekarza. Na własną rękę lepiej nie przyjmować witamin, aby ich nie przedawkować.

Aby unikać infekcji do diety można włączyć również produkty, które mają działanie antybakteryjne i antywirusowe np. czosnek, imbir, cebula czy miód.

Zwłaszcza kiedy rozpoczyna się infekcja zwiększenie liczby powyższych produktów w diecie pomoże szybciej ją okiełznać i wrócić do zdrowia.

Idealna będzie jesienna herbata z sokiem malinowym, imbirem i cytryną. Taką herbatę można również posłodzić miodem – jednak dopiero przestudzoną, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości.

Jesień to również idealny czas na zupę dyniową. Jest ona bogata w wiele witamin, a ponadto przyjemnie rozgrzewa wychłodzony organizm (zwłaszcza jeśli doda się do niej szczyptę imbiru).

Śniadania jesienią również dobrze jest spożywać na ciepło. Mogą to być pyszne owsianki z orzechami oraz owocami, omlety, jajecznica, tosty, wszelkiego rodzaju kasze, jaglanki, czy również ryż z dodatkami. Ciepłe pożywne śniadanie rozgrzeje organizm i doda energii na dalszą część dnia.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tynkowanie szybciej i sprawniej – wybierz agregat tynkarski!
Next post Jak podpisać umowę transakcji nieruchomości?